У "ДНР" вкотре пообіцяли ціни на продукти "як у Ростові". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно коментували початок українського контрнаступу. Точніше сказати, за спробу прориву ЗСУ видавали кожне бойове зіткнення, смакували неминучі на будь-якій війні втрати противника і кожну свою інформацію видавали за велику перемогу російських окупантів. Водночас місцеві журналісти висвітлювали, так би мовити, мирне життя "республік", щосили переконуючи своїх читачів, що "жити стало краще, жити стало веселіше". Скажемо чесно, виходило не дуже, а іноді навіть курйозно.

Хліб Донбасу насущний і їжа духовна

Головним ньюсмейкером цього тижня виступив ватажок "ДНР" Денис Пушилін. У публікаціях сепаратистських ЗМІ він поставав в образі мудрого господарника, який міцно тримає руку на пульсі подій.

Так, наприклад, "т.в.о. глави республіки" продовжив титанічну боротьбу з цінами на продукти харчування. Про те, що ця війна з вельми перемінним успіхом триває вже кілька років, місцеві пропагандисти воліли не згадувати. Зате вони розповідали, що Пушилін на одній із численних оперативних нарад обурився, що в "республіці" продукти коштують аномально дорого. Він зазначив, що їхній асортимент у торговельних точках різноманітний, але ситуація з цінами "як і раніше, погана".

"Особливо критичні для людей ціни на м'ясо, птицю, молочну продукцію, сир, масло, яйця, овочі, зелень і фрукти", - визнав він, що ціни на практично весь набір продуктового кошика кусаються. 

"Глава ДНР" доручив голові уряду доповісти про заходи, що вживаються для стабілізації ситуації з цінами, і про перспективні терміни виходу на рівень цін Ростовської області", - заспокоїли голодуючих мешканців "ДНР" "республіканські" ЗМІ. Цю байку про те, що "скоро все буде як у Ростові", читачі та глядачі чують уже не перший місяць.  Крім того, викликає здивування сама постановка питання: як маріонетковий правитель регіону може давати доручення російському чиновнику Євгену Солнцеву, якого Кремль спеціально надіслав на Донбас як "смотрящого".

Крім дешевих продуктів Пушилін пообіцяв жителям Донецька, що потопає в побутових відходах, вирішити проблему зі сміттям. "Найбільша кількість скарг на несвоєчасне вивезення сміття в Ленінському, Будьонівському, Калінінському, Київському районах Донецька, де послуги здійснює компанія "Громада".  Заступник голови Уряду Володимир Єжиков доручив завтра доповісти про графік і фактичну реалізацію вивезення сміття з прибудинкових територій даним оператором, а також вказати причини зривів", - процитували ЗМІ слова "т.в.о. глави республіки".

І адже гучний окрик подіяв! Винна компанія оперативно пояснила Єжикову, що вивозити сміття від будинків жителів нікому і ні на чому. "У Донецьку пройшла перевірка за фактом несвоєчасного вивезення ТПВ місцевою екологічною компанією "Громада". Виявилося, що там дефіцит кадрів - зараз фірма укомплектована лише наполовину", - здивувався російський чиновник, що нещадна мобілізація викосила з системи ЖКГ майже всіх чоловіків. Крім того, комунальники знайшли в Єжикова розуміння, поплакавшись йому що "серед проблемних питань також погано облаштовані контейнерні майданчики в місті, безліч самих контейнерів зношені, в незадовільному стані дороги на шляху до сміттєвого полігону".

У результаті питання з вивезенням сміття було поставлено на паузу. У стилі радянської бюрократії, журналісти повідомили своїм читачам і глядачам, що у відповідь на їхні скарги вжито заходів "для підвищення рівня зарплат робітникам і залучення до штату компанії більшої кількості співробітників". "У регіоні триває оновлення контейнерного парку та облаштування майданчиків. Обсяг витрат на ці потреби вже підраховано... У "Громаді" зобов'язалися зі свого боку посилити контроль за виконанням завдань і якістю роботи бригад" - відзвітували чиновники. При цьому в публікації про "вжиті заходи" особливо підкреслювалося, що "заходи проводяться за дорученням т.в.о. глави ДНР Дениса Пушиліна". Питання, коли ж нарешті зникнуть звалища побутових відходів у дворах донеччан, залишилося відкритим.

За боротьбою з високими цінами і смердючими побутовими відходами в "ДНР" не забули і про культурне будівництво. Минулого тижня місцеві ЗМІ розповіли про урочисте відкриття в Макіївці Музею трудової доблесті Донбасу. При цьому так званий "т.в.о. міністра культури Михайло Желтяков", який освятив цю подію, показав себе людиною не дуже культурною і навіть не вихованою. Розповідаючи про те, що "в цій установі ми займатимемося розвитком нашої ідентичності", він фактично звинуватив усі суб'єкти РФ... у ліні. "Наша відмінність - це трудоголізм і трудовий подвиг", - протиставив він Донбас усім регіонам Росії. 

Кумедно і трохи курйозно вийшло і з задумкою прищеплювати дітлахам любов до основних професій трудового Донбасу. "Крім демонстрації експозицій ми будемо проводити інтерактивну роботу з нашими дітьми. Тобто, наприклад, вчити їх малювати вугіллям, або щось робити із солі та соломи. Загалом долучати до того, що пов'язано з нашою працею в регіоні", - зазначив Желтяков. Ідея в принципі гарна - "робити щось" із того, чим славиться Донецький край. Ось тільки, схоже, що "міністр" не знає, що художники малюють не антрацитом і не коксівним вугіллям - у живописі використовується спеціальне деревне вугілля. Крім того, не зрозуміло, чому музейники образили металургів і не залучатимуть хлопців до виготовлення виробів із металоконструкцій. Да, і до чого тут солома...

 

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті